ماه دوم سال واحتمال موج هفتم کرونا!

مریم یادگاری: آمارهای کرونایی همان طور که پیش بینی می‌شد کم کم، زیادتر می‌شود. خیلی واضح و روشن این را می‌شود از رنگ‌های شهرها روی نقشه دید و سری به آمارهایی زد که پله پله بالاتر می‌رود. آنسوتر در چین هم اخبار منتشره از «شانگهای» دوباره تنِ جهان را به لرزه انداخته است. به همین […]

مریم یادگاری: آمارهای کرونایی همان طور که پیش بینی می‌شد کم کم، زیادتر می‌شود. خیلی واضح و روشن این را می‌شود از رنگ‌های شهرها روی نقشه دید و سری به آمارهایی زد که پله پله بالاتر می‌رود. آنسوتر در چین هم اخبار منتشره از «شانگهای» دوباره تنِ جهان را به لرزه انداخته است. به همین دلایل با چند اپیدمیولوژیست گفت و گو کردیم که در ادامه می‌خوانید. 

  • احتمال وقوع موج هفتم کرونا؛ اواسط اردیبهشت

یک اپیدمیولوژیست درباره زمان احتمالی وقوع موج هفتم بیماری، گفت: با توجه به تعطیلات،‌ سفرها،‌ افزایش تماس‌ها، دید و بازدیدها و… احتمالاً وقوع موج هفتم بین دو تا شش هفته طول بکشد و احتمال می‌دهیم در اواسط اردیبهشت موج بعدی رخ دهد. بیتا عباسی درباره نحوه شکل‌گیری موج هفتم بیماری در کشور، گفت: هرکجا که تراکم تماس‌ها بیشتر بوده است احتمال اینکه شاهد طغیان بیماری باشیم نیز بیشتر است، ولی کانون‌های اصلی آلودگی مهم هستند. درحال حاضر به نظر می‌رسد ترکیبی از واریانت‌های (امیکرون و دلتا) در کشور وجود داشته باشد. احتمالاً چرخش ویروس درون کشور رخ دهد و شانس گسترش موج از نقاط پر تردد و پر تماس بیشتر است. با توجه به جابجایی عظیم جمعیت امسال نوروز احتمال دارد که سرعت گسترش موج را بیشتر از شرایط عادی شاهد باشیم.

  • شرایط بیماری عادی نیست

مهدی فروغیان نیز با تاکید بر اینکه بازگشت به شرایط عادی با عادی شدن شرایط یکی نیست،‌ بیان کرد: شرایط اصلاً عادی نیست و مراقبت دانش‌آموزانی که بیماری زمینه‌ای دارند یا نشانه‌هایی از بیماری در آنها شناسایی می‌شود و… هم باید صورت گیرد. تعطیلی تنها کافی نیست و نمی‌تواند رویکرد مدیریتی خوبی باشد.

این اپیدمیولوژیست با اشاره به مهمانی‌های افطاری، مراسم‌های ماه رمضان و …، تصریح کرد: هر تجمعی می‌تواند مقدمه‌ای برای گسترش اپیدمی باشد؛ نکته مهم این است که رعایت پروتکل‌ها در تجمعات صورت گیرد و گروه‌های آسیب‌پذیر مانند سالمندان و کسانی که بیماری زمینه‌ای دارند در مراسمات حضور فیزیکی نداشته و از طریق فضای مجازی و صدا و سیما مشارکت داشته باشند؛ زیرا احتمال ابتلای شدید گروه‌های آسیب‌پذیر بیش از سایرین است. از طرفی سطح ایمنی هم به مرور پس از تزریق واکسن کاهش می‌یابد و با کاهش سطح ایمنی احتمال ابتلا افزایش می‌یابد. پس لازم است پروتکل‌های بهداشتی در برگزاری مراسمات رعایت شود و متولیان مراسم احساس مسئولیت بیشتری کرده و در این حوزه فعال عمل کنند. 

  • طی تعطیلات نوروزی اقدام خاصی برای مدیریت کرونا را شاهد نبودیم

یک اپیدمیولوژیست ضمن تشریح شرایط بیماری کرونا در کشور پس از تعطیلات نورورزی،‌ گفت: با توجه به تعطیلات،‌ سفرها،‌ افزایش مراودات، دید و بازدیدها و… احتمالاً وقوع موج هفتم بین دو تا شش هفته به طول انجامد و احتمال می‌دهیم در اواسط اردیبهشت موج بعدی رخ دهد.

دکتر حامد قاسملو با اشاره به این که طی تعطیلات نوروزی اقدام خاصی برای مدیریت کرونا را شاهد نبودیم، گفت: عملاً مردم رفتار عادی خود را ادامه دادند و اگر رعایتی هم انجام می‌شد بیشتر فردی بوده و افراد برای محافظت خود اقدام می‌کردند. در چنین شرایطی با توجه به تغییراتی که در ساختار ژنتیکی ویروس رخ می‌دهد، احتمال اینکه شاهد خیز مجدد اپیدمی طی چند هفته پیش رو باشیم، زیاد است؛ مگر این که سطح ایمنی جامعه آنقدر بالا رود که ابتلای به بیماری رخ ندهد؛ در غیر این صورت بر اساس قوانین علمی حاضر، بیماری حاصل مواجهه افراد حساس با عامل بیماری‌زا است. عامل بیماری‌زا نیز از بین نرفته است و در برخی کشورهای اروپایی،‌ شرق دور و آمریکای جنوبی هنوز پیک‌هایی از کرونا وجود دارد.