۷۰ درصد تاکسی‌های اصفهان فرسوده است

فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی استان اصفهان از جمله دلایل افزایش آلودگی هوا در این دیار عنوان شده، بطوریکه از آغاز طرح رایگان دوگانه‌سوز کردن خودروهای عمومی شامل تاکسی و وانت‌بارها تاکنون حدود ۲۲ هزار دستگاه خودروی عمومی در استان بصورت رایگان دوگانه‌سوز شده است

رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: در این کلانشهر حدود ۹ هزار تاکسی وجود دارد که ۷۰ درصد آنها فرسوده است.

حجت‌الاسلام منوچهر مهروی‌پور، در هفتاد و یکمین جلسه علنی شورای شهر اصفهان افزود: فرسودگی تاکسی‌ها، افزایش آلودگی هوا را رقم می‌زند بنابراین نوسازی آنها ضروریست.

وی با بیان اینکه سهم تاکسی‌ها در حمل و نقل درون شهری اصفهان بالغ بر ۱۳ درصد است، اضافه کرد: از آنجا که برای نوسازی این ناوگان، هر راننده تاکسی باید بیش از ۲۰۰ میلیون تومان بپردازد لذا تخصیص تسهیلات در این زمینه باید در اولویت باشد.

رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر به استفاده از مازوت در نیروگاه شهید منتظری اصفهان اشاره و اضافه کرد: مصرف این سوخت از اصلی‌ترین دلایل آلودگی هوا در این خطه به شمار می‌رود و آلودگی آن اصفهان را محاصره کرده است.

وی با تاکید بر توقف مصرف مازوت خاطرنشان کرد: در این زمینه نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مدیران استانی و شهردار باید برای جلوگیری از استفاده از این سوخت بکوشند.

به گزارش ایرنا، فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی استان اصفهان از جمله دلایل افزایش آلودگی هوا در این دیار عنوان شده، بطوریکه از آغاز طرح رایگان دوگانه‌سوز کردن خودروهای عمومی شامل تاکسی و وانت‌بارها تاکنون حدود ۲۲ هزار دستگاه خودروی عمومی در استان بصورت رایگان دوگانه‌سوز شده است.

نفت کوره یا مازوت (Mazut) از هیدروکربن‌های نفتی و ارزانترین ماده سوخت در موتورهای دیزلی و برخی نیروگاه‌هاست، بدلیل‌اینکه استفاده از آن آلودگی بسیاری بویژه در شرایط پایداری جوی بوجود می‌آورد کاربرد آن در واحدهای صنعتی خاصه در مناطق پُرجمعیت و دچار معضل آلودگی هوا محدود یا ممنوع شده است اما با این حال استفاده می‌شود.

به گفته مسوولان، استفاده از مازوت در نیروگاه شهید محمد منتظری اصفهان در هفته‌های گذشته سبب افزایش شدید آلودگی هوای این کلانشهر شده است بر همین اساس کمیته پژوهش و فناوری “مدیریت کیفیت هوا” کنسرسیوم مراکز علمی- پژوهشی استان در حوزه محیط زیست در بیانیه‌ای که هفتم دی امسال در اختیار ایرنا قرار گرفت، تاکید کرد: میزان گوگرد مازوت مورد استفاده در نیروگاه شهید محمد منتظری اصفهان ۶ برابر بیشتر و غلظت دی‌اکسیدگوگرد (SO۲) خروجی از آن هشت برابر بیشتر از استاندارد اروپاست.

در این بیانیه با اشاره به اینکه ۶ واحد از هشت واحد این نیروگاه، روزانه حدود ۲۵۰ تانکر ۲۰ هزار لیتری (معادل پنج میلیون لیتر) مازوت مصرف کرده که سوختن آن حدود ۴۰۰ تُن گاز دی‌اکسیدگوگرد در روز منتشر می‌کند، تاکید شده است: تأثیر آلودگی ناشی از گاز دی اکسید گوگرد در غلظت این آلاینده در هوای اصفهان به تنهایی ۱۹۰ درصد بیشتر از تمام منابع آلاینده دیگر است.

بیانیه کمیته پژوهش و فناوری “مدیریت کیفیت هوا” کنسرسیوم مراکز علمی- پژوهشی استان حاکیست: این نیروگاه همجوار با شهر اصفهان و در منطقه‌ای قرار دارد که کاملاً پوشیده از صنایع آلاینده در حوزه نفت و گاز و فوق اشباع از انواع آلاینده‌هاست و بطور مستقیم این آلودگی‌ها در ریه‌های مردم شهر ته‌نشین می‌شود.

در بیانیه مذکور با بیان‌اینکه استفاده از مازوت در نیروگاه شهید محمد منتظری نه تنها در بلندمدت بلکه بصورت آنی باعث به خطرافتادن سلامت مردم این دیار می‌شود، از مسوولان استان خواسته شده است تا با توجه به تشدید آلودگی هوا ناشی از استفاده از مازوت در کلانشهر اصفهان بخصوص در روزهای سرد سال که بدلیل وقوع وارونگی دما جو پایدار است، مصرف این سوخت، بدون فوت وقت متوقف شود.

به گزارش ایرنا، آلودگی هوا یکی از چالش‌های اساسی کلان‌شهر اصفهان و شهرهای صنعتی اطراف آن است؛ بر اساس گزارش مرکز ملی تغییر هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، اصفهان در بین سایر کلانشهرهای ایران شامل تهران، مشهد، تبریز، کرج، اهواز، شیراز و اراک رُتبه نخست آلودگی هوا را دارد.

مدارس و دانشگاه‌های استان اصفهان در دو هفته اخیر بخاطر شدت آلودگی هوا، هشت روز تعطیل یا غیرحضوری شدند.