آب سد «رودَشتِین» اصفهان به سمت تالاب گاوخونی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان از رهاسازی آب از سد «رودَشتِین» واقع در شرق این استان به سمت تالاب بین‌المللی گاوخونی به منظور تامین حقابه زیست محیطی آن خبر داد

به گزارش ایرنا، روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان ، روز چهارشنبه به نقل از حسن ساسانی افزود: ذخیره موجود در سد انحرافی رودشتین و جریان موجود رودخانه در فاصله ۱۳۰ کیلومتری تالاب بین‌المللی گاوخونی با دبی حدود ۲۵ متر مکعب بر ثانیه به سمت تالاب جاری شد.
وی ادامه داد: با توجه به رطوبت بستر رودخانه در این مسیر انتظار می‌رود با دبی ثابت حدود ۲۰ متر مکعب بر ثانیه در این بازه از رودخانه، قسمتی از سهم حقابه زیست‌محیطی تالاب بین المللی گاوخونی تأمین شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان اظهار داشت: آبی که امروز رهاسازی شد پیش‌بینی می‌شود تا روز جمعه دهم آذر به خود تالاب برسد و نظارت و پایش مناسب این مسیر جهت جلوگیری از برداشت غیرمجاز آب به صورت شبانه روزی صورت می‌گیرد.
ساسانی یادآور شد: سال گذشته با هدایت سیلاب در روزهای پایانی بهمن به سمت تالاب گاوخونی حدود ۱۲ میلیون مترمکعب آب موجود در رودخانه زاینده‌رود به سمت تالاب گاوخونی جریان یافت.
زاینده‌رود از بیستم آبان سالجاری به منظور انجام کشت پائیزه کشاورزان استان اصفهان به مدت محدودی بازگشایی شد.
به گزارش ایرنا، تالاب بین‌المللی گاوخونی واقع در شرق اصفهان یکی از بزرگترین و مهمترین تالاب‌های ایران محسوب می‌شود و در طول تاریخ و پیش از آغاز خشکسالی‌های اخیر علاوه بر ایجاد فضای فرحبخش در شرق استان، مامن پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بود اما بدلیل جلوگیری از ورود آب زاینده‌رود در معرض خشکی کامل قرار گرفت.
این تالاب به وسعت ۴۷۶ کیلومترمربع در ۱۶۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در مجاورت تپه‌های شنی قرار دارد. برداشت‌ بی‌رویه و غیرقانونی در بالادست، کاهش آب ورودی، تغییر اقلیم و خشکسالی و تامین نشدن حقابه‌ طبیعی از چالش‌هایی عنوان می‌شود که حیات این تالاب را به خطر انداخته و به گفته کارشناسان، ادامه این روند می‌تواند تالاب گاوخونی را به کانون تولید گرد و غبار تبدیل کند و تا شعاع زیادی را تحت تاثیر قرار دهد بنابراین تامین حقابه آن ضروریست.
کنوانسیون تالاب‌های جهان(کنوانسیون رامسر)، شهر ورزنه در جوار تالاب بین‌المللی گاوخونی در شرق اصفهان را بطور رسمی برای یک دوره سه ساله بعنوان شهر تالابی معرفی کرد و نام آن در وبسایت این کنوانسیون به ثبت رسید.