فعالان تئاتر اصفهان صنفی بدون صنف!

گذشته از انجمن هنرهای نمایشی، صنف باید دنبال حقوق فعالان عرصه تئاتر باشد. اما تئاتری‌های اصفهان از نبود زیربنای های مهمی مثل سالن تمرین و سالن اجرا رنج می‌برند، چیزی که احتیاج به پیگیری ندارد، بلکه همت می‌خواهد. اگر اینها نباشد سایر مواردی که یک صنف باید پیگری کند عملی نمی‌شود

در حالی که فعالان تئاتر اصفهان از نداشتن حمایت کافی برای تولید آثار می‌گویند و از نبود امنیت شغلی و نداشتن سالن‌های نمایشی برای اجرا و تمرین در شهری که پیشینه تئاتر قابل قبولی دارد، در تنگنا هستند، به گفته آنها نبود صنف که حقوق آنها را فریاد کند، یکی از دلایل مشکلات اهالی این حوزه است.

به گزارش ایرنا، به گفته برخی هنرمندان تئاتر اصفهان به دلیل آنچه عدم «امنیت شغلی و عدم امنیت تولید اثر» می‌خوانند، اجراهای تئاتر در این منطقه کاهش یافته و علاوه بر این، افزایش هزینه‌ها برای اجرا در شرایط اقتصادی سال‌های اخیر و از سویی قیمت تمام شده اجرا به دلیل نبود حامی مالی دولتی که در برخی موارد موجب شده این کالای هنری در سبد فرهنگی مخاطبان قرار نگیرد، موجب شده است هنرمندان انگیزه‌ای برای اجرای اثر نمایشی نداشته باشند.

آن طور که هنرمندان تئاتر اصفهان گفته‌اند، در کنار مشکلاتی مثل مهاجرت هنرمندان صاحب سبک اصفهان به تهران یا پیوستن به سینما و تلویزیون که چراغ تئاتر را کم فروغ تر کرده است، کمبود سالن برای اجرا در شهری که پیشینه تئاتر قوی داشته و هزینه‌هایی که هنرمندان باید برای اجرا در سالن‌های مثل سالن فرشچیان پرداخت کنند و خود به تنهایی موجب عقب نشینی آنها از تولید اثر شده، در تمام سال‌های گذشته نبود صنف یا اتحادیه‌ای که پیگیر مسائل حقوقی آنها باشد، یکی از دلایلی بوده است که مشکلات آنها حل نشده باقی بماند.

  • وجود یک صنف شاید برای فضای تئاتر اصفهان راهگشا باشد

در حالی که هنرمندان تئاتر اصفهان از مشکلات عدیده‌شان می‌گویند، نبود صنفی که صدای آنها برای پیگیری مسائل حقوقی و صنفی باشد، بیشتر ازهرچیز از نگاه جواد ایزد دوست، کارگردان تئاتر احساس می‌شود.

وی دراین زمینه گفت که دلیل عمده‌ای که برخی مشکلات تئاتراصفهان حل نشده باقی مانده این است که تئاتر این شهر صنف ندارد. این در حالی است که تمام مشاغلی که در سطح جامعه فعالیت می‌کنند، اتحادیه و صنف یا تشکل برای احقاق حق افرادی که در آن حیطه کار می‌کنند دارد، اما متاسفانه ما در حوزه تئاتر اصفهان آن را نداریم.

وی افزود: اگر این صنف پیگیری و راه اندازی بشود و مقام‌های مسوول به آن اهمیت بدهند شاید بتواند تا حدودی برای فضای تئاتر اصفهان راه‌گشا باشد.

  • انجمن هنرهای نمایشی اصفهان در یک خواب زمستانی بلندت مدت به سر می‌برد

ایزد دوست با اشاره به اینکه انجمن هنرهای نمایشی چند سالی است که فعالیت نمی‌کند، گفت: انجمن هنرهای نمایشی اصفهان به شکل رسمی وجود ندارد و کسانی که مسوولیت انجمن را گرفته‌اند، انگیزه‌ای برای کار کردن و پیگیری مسائل ندارد که آن هم دلایل مختلف خودش را دارد.

به گفته وی از مهر سال ۹۷ هیات مدیره جدید انجمن هنرهای نمایشی اصفهان معرفی شدند و به مدت ۲ سال به صورت قانونی می‌توانستند فعالیت کنند اما در حالی که این مدت قانونی به اتمام رسیده است، هیچ اقدامی در جهت از سر گرفتن فعالیت رسمی این انجمن صورت نگرفته است.

ایزد دوست در این رابطه افزود: به واسطه شرایط کرونا مجوز و حکم انجمن هنرهای نمایشی تا پایان سال ۹۹ تمدید شد اما در سال ۱۴۰۰ باید انتخابات انجمن نمایش را انجام می‌دادند و نفرات جدید نامزد می‌شدند اما هم انجمن نمایش و هم اداره ارشاد نیتی بر تغییر و تحولات ندارد.

به گفته این کارگردان تئاتر، انجمن هنرهای نمایشی در عمل برای هنرمندان تئاتر اصفهان، یک مکان اسمی و نه رسمی است: این انجمن در زمان حاضر هیچ فعالیتی ندارد و فعالیت‌هایی هم که در حوزه نظارت و ارزیابی نمایش‌های اصفهان انجام می‌شود، توسط شورای ارشاد انجام می‌شود.

وی در ادامه گفت: انجمن هنرهای نمایشی در جشنواره تئاتر استان اصفهان که یکی از جدی‌ترین جشنواره‌های استانی است، دخیل نیست و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آن را برگزار می‌کند و در عمل باید گفت انجمن هنرهای نمایشی اصفهان در یک خواب زمستانی بلندت مدت به سر می‌برد.

وی تاکید کرد: البته انجمن هنرهای نمایشی بحث صنفی نداشت و فقط به خاطر شرایط ساختاری مرکز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد تشکیل می‌شد و در حوزه صنفی وارد نمی‌شد اما می‌توانست و این اجازه را داشت که وارد بحث صنفی بشود و حتی صنف راه اندازی کند.

به باور ایزددوست با وجود یکسری فعالیت‌های هیات مدیره انجمن هنرهای نمایشی اصفهان در مدت قانونی سال ۹۷ تا ۹۹ اما این فعالیت‌ها در حد تئاتر و هنرمندان اصفهان نبوده است.

برای پیگیری آنچه به گفته ایزدوست، نداشتن یک صنف برای پیگیری مسائل و مشکلات هنرمندان تئاتر خوانده شده و شاید در قالب خانه تئاتر اصفهان تعبیر شود، کوشیدیم با معاونت هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اصفهان گفت و گو کنیم که تا لحظه مخابره این گزارش بی نتیجه ماند اما ایرنا حاضر است صحبت‌های این اداره را در مدت مقتضی منتشر کند.

  • تئاتر اصفهان زیرساخت و حمایت می‌خواهد

در ادامه ایمان کریمی عضو هیات مدیره انجمن هنرهای نمایشی اصفهان به ایرنا گفت: جایی مثل انجمن هنرهای نمایش فقط تشریفات است و تا وقتی که همتی از سوی وزارت‌خانه نباشد، هیچ اتفاقی برای هنرمندان تئاتر اصفهان رخ نخواهد داد.

وی در توضیح بیشتر گفت: وقتی مرکز هنرهای نمایشی برای تولید تئاتر اصفهان به انجمن هنرهای نمایشی این استان در طول یک سال گذشته فقط ۱۰ میلیون تومان پول داده است، در این شرایط اقتصادی، انجمن هنرهای نمایشی اصفهان چه اقدامی می‌تواند برای تئاتر این خطه داشته باشد.

این عضو هیات مدیره انجمن هنرهای نمایشی تصریح کرد: من عضو هیات مدیره‌ای هستم که یک سال و نیم از وقت قانونی‌اش گذشته ولی هنوز هیچ همتی برای برگزاری انتخابات هیات مدیره آن نیست.

وی با بیان اینکه تئاتر زیرساخت و حمایت مالی می‌خواهد و بقیه مسائل شعار است، افزود: انجمن هنرهای نمایشی بیشتر برای حمایت از تولید و اجرا بوده است که آن هم امسال ۱۰ میلیون به این انجمن داده شد، هزینه‌ای که در این شرایط اقتصادی با هزینه‌های تولید آثار تئاتر همخوانی ندارد. اما کارهای صنفی را خانه تئاتر باید انجام بدهد که اصفهان هم خانه تئاتر ندارد.

به گفته این کارگردان هیچ برنامه ریزی درستی برای انجمن هنرهای نمایشی وجود ندارد و اگر در زمینه هنرهای نمایشی در یکی از استان‌ها مثل خوزستان کاری انجام شده دلیل آن این بوده که مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آن استان نگاه بیشتری به نمایش داشته و حمایت کرده است وگرنه از انجمن هنرهای نمایشی و مرکز هنرهای نمایشی کاری برنمی‌آید.

وی یادآور شد: ایجاد زیرساخت تئاتر احتیاج به حمایت مالی دارد، اما کدام سالن تئاتر را در اختیار هنرمندان این شهر گذاشته است؟! مرکز هنرهای نمایشی زیرساخت تئاتری در اصفهان ندارد، سالن فرشچیان هم که وجود دارد، به ازایش اجاره پرداخت می‌کنند.

«مسوولین فقط می‌گویند پیگیری می‌کنند اما هیچ کدام از این پیگیری‌ها به نتیجه نرشیده است.»، کریمی با بیان این مطلب افزود: البته ما بحث شهرداری را می‌گذاریم کنار، شهرداری پول دارد و حمایت هم کرده است ولی ایجاد این زیرساخت‌ها و حمایت‌ها وظیفه مرکز هنرهای نمایشی است، این مرکز هنرهای نماشی کدام سالن تمرینی را در استان اصفهان دارد؟ وقتی یک سالن ندارد که تئاتر در آن برگزار شود، انجمن هنرهای نمایش اصفهان چگونه تولید آثار نمایشی را پیگیری کند.

وی در حالی که معتقد است انجمن هنرهای نمایشی صوری است، گفت: گذشته از انجمن هنرهای نمایشی، صنف باید دنبال حقوق فعالان عرصه تئاتر باشد. اما تئاتری‌های اصفهان از نبود زیربنای های مهمی مثل سالن تمرین و سالن اجرا رنج می‌برند، چیزی که احتیاج به پیگیری ندارد، بلکه همت می‌خواهد. اگر اینها نباشد سایر مواردی که یک صنف باید پیگری کند عملی نمی‌شود.

به گزارش ایرنا، اصفهان ۴۰ گروه نمایشی ثبت شده دارد و در تمام سالهای گذشته تالار هنر متعلق به شهرداری اصفهان محل اجرای بسیاری از اجراهای اهالی تئاتر اصفهان بوده است.