ایران دومین کشور در تولید مقالات پزشکی

براساس یافته‌های مجله انجمن انفورماتیک پزشکی آمریکا (Journal of the American Medical Informatics Association – JAMIA) در گزارشی که ژوئن ۲۰۲۱ با عنوان بررسی سیستماتیک خلاصه سازی خودکار متن برای ادبیات زیست پزشکی و پرونده الکترونیک سلامت (EHRs) منتشر شده، ایران دومین کشور در تولید مقالات داده کاوی متون پزشکی بعد از آمریکا معرفی شده […]

براساس یافته‌های مجله انجمن انفورماتیک پزشکی آمریکا (Journal of the American Medical Informatics Association – JAMIA) در گزارشی که ژوئن ۲۰۲۱ با عنوان بررسی سیستماتیک خلاصه سازی خودکار متن برای ادبیات زیست پزشکی و پرونده الکترونیک سلامت (EHRs) منتشر شده، ایران دومین کشور در تولید مقالات داده کاوی متون پزشکی بعد از آمریکا معرفی شده است. براساس یافته‌های این گزارش که از پایگاه‌های علمی معتبر استخراج شده است، هر ۷ مقاله منتشر شده در این زمینه در کشور ایران توسط دانشجویان و محققان جوان ایرانی با راهنمایی ناصر قدیری، دانشیار دانشگاه صنعتی اصفهان منتشر شده است.

ناصر قدیری، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان با اعلام این خبر، اظهار کرد: با توجه به حجم بالای مقالات پزشکی و گزارش‌های تخصصی که مطالعه آنها برای پزشکان و متخصصان زمان‌بر است، متخصصین کامپیوتر و داده‌کاوی با استفاده روش‌های داده‌کاوی و متن‌کاوی به متخصصان علم پزشکی کمک می‌کنند تا در زمان کمتری به خلاصه مهم‌ترین متون و گزارش‌های تخصصی پزشکی دسترسی پیدا کنند.

وی با اشاره به گزارش منتشر شده در تاریخ ۲۴ ژوئن ۲۰۲۱، در مجله انجمن انفورماتیک پزشکی آمریکا، افزود: مروری بر پژوهش‌های انجام شده در زمینه خلاصه‌سازی خودکار متون زیست پزشکی در دنیا، نشان می‌دهد که ۷ مقاله از دانشجویان و دانش‌آموختگان مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان در فهرست یافته‌های معتبر این مجله قرار دارد. قدیری خاطرنشان کرد: زمینه به‌کارگیری روش‌های خلاصه‌سازی متن‌های بالینی فراتر از مقالات علمی است و می‌تواند در رابطه با متن‌های بالینی ثبت‌شده برای بیماران در مراکز ارائه‌دهنده خدمات تشخیصی و درمانی هم به‌کار رود.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به توسعه سامانه‌های مدیریت اطلاعات سلامت در مراکز بیمارستانی در سال‌های گذشته، استقرار سامانه نسخه نویسی الکترونیک در مطب‌ها و درمانگاه‌ها طی سال‌های اخیر و همچنین توجه به افزایش حجم اطلاعات متنی – بالینی در قالب پرونده الکترونیک سلامت، تأکید کرد و گفت: روند تولید داده‌های متنی با بهره‌گیری از فنّاوری‌های سخت‌افزاری مدرن‌ترو استفاده از دستگاه‌های قابل حمل رو به افزایش خواهد بود. این موضوع استفاده از الگوریتم‌های جدید داده‌کاوی به‌ویژه متن‌کاوی پزشکی و خلاصه‌سازی متون بالینی را ضروری می‌سازد. قدیری با تأکید برم‍ؤثر بودن توسعه روش‌های داده کاوی هوشمند اطلاعات پزشکی در افزایش کیفیت تشخیص و درمان و کاهش خطاهای پزشکی ناشی از پراکندگی و از دست رفتن اطلاعات تصریح کرد: داده‌کاوی اطلاعات بالینی این امکان را فراهم می‌آورد اطلاعات مهم و ارزشمندی که می‌تواند در مسیر درمان بیماردرآینده اثربخش باشد، به‌سرعت استخراج‌شده ودراختیار پزشک قرارگیرد.