کانون بسیار بزرگ آلودگی محیط زیست

صنایع بی‌شماری مانند نیروگاه و کارخانه‌های سیمان در نقاط مختلف اصفهان احداث شده است که در فصل سرما به دلیل محدودیت مصرف گاز، این واحدها به سراغ مصرف مازوت خواهند رفت، البته هنوز خبری از مازوت‌سوزی در نیروگاه شهید منتظری نیست، اما سیمان سپاهان مازوت‌سوزی را آغاز کرده است

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در روزهای اخیر گفته، صدور مصوبه شورای امنیت ملی مبنی بر مازوت سوزی نیروگاه شهید منتظری را منتفی می کنیم، بنابراین مردم اصفهان منتظر هستند ببینند آیا مازوت سوزی در این شهر منتفی خواهد شد یا همچنان زور پایتخت نشینان بیشتر است؟!
اصفهان ما در ۱۶ روز گذشته تا به این‌ لحظه، تنها پنج روز را در شرایط قابل قبول سپری کرده است.
طبق آمار، این شهر کمترین تعداد روزهای هوای پاک را درمقایسه با سایر کلانشهرهای ایران دارد. صنایع آلوده کننده در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان پراکنده و روزانه بیش از ۸۰۰ هزار دستگاه خودرو در آن تردد می کند، به گفته کارشناسان شرایط جغرافیایی و اقلیمی و وزش باد کم، آلودگی هوای این خطه را به مراتب پیچیده‌تر کرده است.
بر اساس آمار دانشگاه علوم پزشکی ۱۵.۵ درصد مرگ‌ومیر افراد بالای ۳۰ سال در سال ۱۴۰۰ در اصفهان بر اثر آلودگی بوده (۱۳۹۳ مورد) و متأسفانه سال به سال در حال افزایش است.

به گفته سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس ، سهم صنعت در آلایندگی اصفهان ویژه است، روزهای ناسالم ما از تهران بیشتر و روزهای پاک ما کمتر از پایتخت گزارش شده است، بنابراین باید برای صنایع و حمل‌ونقل صنعتی فکری ویژه کرد.
مهدی طغیانی در گفتگو با خبر گزاری ایمنا با بیان اینکه شرکتی دانش بنیان با رصد ماهواره‌ای درصدد بررسی چندین نوع آلاینده در اصفهان است، گفت: این تصاویر در اختیار سازمان محیط زیست و دستگاه قضائی قرار خواهد گرفت، باید این اقدام حمایت و پیگیری شود تا به نتیجه برسیم و مدعیانی که به دروغ ادعای سلامت صنایع خود را دارند دیگر نتوانند آلایندگی را کتمان کنند.

طغیانی همچنین گفته برخی از صنایع سهم بیشتری در آلایندگی دارند، “هفته گذشته در شرکت ذوب آهن تذکر محکمی به مدیرعامل ذوب آهن در خصوص کک سازی دادم چرا که بر اساس اعلام محیط زیست، ۸۰ درصد آلودگی لنجان مربوط به ذوب آهن است.”
وی با بیان اینکه منفعت طلبی و سودجویی صاحبان صنایع و به ویژه صنایع آلاینده چالش بزرگی در اصفهان است، افزود: برخی از صاحبان صنایع تنها به درآمدزایی توجه دارند و به محیط اطراف و زندگی مردم توجه ندارند که این امر خیانت به مردم است.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به دغدغه این روزهای مردم که آلودگی هوای اصفهان صنعتی است یا بر اثر حمل‌ونقل است، گفت: متأسفانه پیرامون اصفهان را صنعت فرا گرفته است و ترانزیت جنوب به شمال ماشین‌های سنگین نیز از اصفهان انجام خواهد شد. وی افزود: بر اساس آخرین مطالعه علمی سهم منابع ثابت در آلودگی هوا ۵۵ درصد و ۴۵ درصد نیز سهم منابع متحرک اعلام شده که بخشی از این ۴۵ درصد تردد خودروهای سنگین به منظور حمل و نقل بار و کارکنان صنایع است.
به گفته طغیانی پیرامون شهر اصفهان ۳۵ شهرک صنعتی (هر کدام ۳۰۰ تا ۴۰۰ واحد) و کانون آلاینده بسیار بزرگ داریم؛ علاوه بر این واحدهای تولیدی بسیار بزرگ مانند پالایشگاه، ذوب‌آهن، فولاد مبارکه، سیمان سپاهان و اصفهان و سایر، همچنین مناطق صنعتی چسبیده به شهر اصفهان مانند منطقه صنعتی دولت‌آباد وجود دارد که ۳۰۰ کوره آجرپزی در این منطقه فعالیت می‌کنند که به شدت آلاینده است.
طغیانی گفت: مشکل دیگر، منفعت‌طلبی و سودجویی تولیدکنندگان در صنعت است، هیچ شخصی در کشور مخالف تولید و صنعت نیست، اما صنعتی که محیط زیست و مردم اطراف خود را به رسمیت بشناسد و آن‌ها را نابود نکند. متأسفانه نمی‌توان اسم فعالیت کوره آجرپزی که در وضعیت هوای ناسالم در اصفهان به صورت آلاینده به کار ادامه می‌دهد را تولید و خدمت به مردم گذاشت، این عمل نابود کردن زندگی عموم و خیانت به مردم است.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در مورد متهمان آلودگی هوای اصفهان ادامه داد، مسئله بعدی رصد نکردن، سنجش نشدن و پایش نشدن آلایندگی است، طغیانی افزود: در اصفهان با وجود ۹ هزار واحد صنعتی، تنها یک واحد سنجش متحرک آلودگی هوا در محیط زیست وجود دارد. آیا این یک دستگاه، توانایی نمونه‌برداری از تمام این واحدهای صنعتی برای ارسال به محاکم قضائی و تشکیل پرونده را دارد؟!
وی همچنین گفت:” متاسفانه احکام قضائی بازدارنده در خصوص واحدهای آلاینده نیز صادر نشده است. قانون هوای پاک در مواد متعددی تکلیف آلودگی هوا و متخلفان را به‌ویژه در مواد ۱۱ و ۱۲ را مشخص کرده است. طی یک‌ونیم سال سنجش و رصد ذوب‌آهن با بیش از ۴۰ مورد آلایندگی ثبت شده در واحد کک‌سازی و گندله‌سازی، تنها ۱۸ اخطار صادر و ۳ پرونده قضائی تشکیل شده است که متهمان یکی از این پرونده‌ها تبرئه شدند، برای پرونده دیگر جریمه ۷ میلیون تومانی تعیین شد و پرونده سوم نیز در دست بررسی است. اگر با این واحدهای آلاینده برخورد بازدارنده نشود، به فعالیت‌های مخرب خود ادامه خواهند داد، بنابراین رصد و پایش واحدهای صنعتی پیش‌زمینه برخورد بازدارنده با واحدهای آلاینده است”.
نماینده مردم اصفهان با بیان اینکه متأسفانه آلودگی و تولید به هم گره خورده است، اظهار کرد: برخی از این واحدهای آلاینده به بهانه تولید به فعالیت آلاینده خود ادامه می‌دهند، همه جای دنیا تولید انجام می‌شود و برای همه محترم است، ما هم معتقد هستیم که تولید باید ادامه پیدا کند، اما توجیه آلایندگی واحدهای صنعتی با تولید عذر بدتر از گناه است.

طغیانی گفت: نکته دیگر اولویت نداشتن محیط زیست در توسعه اصفهان است، در این مورد مدیران باید اولویت را به محیط زیست بدهند و به سمت تولیدات با ارزش بالا حرکت کنند. مورد دیگر لزوم استمرار اقدامات است، به عنوان مثال اگر مقطع کنونی آلودگی هوا به پایان رسید، مطالبه‌گران نباید از مطالبه خود عقب‌نشینی کنند و باید به صورت مستمر در طول سال برای آن اقدام شود، به عبارت دیگر نباید تنها در مواقع بحرانی مطالبه شود، بلکه باید در همه زمان‌های سال باشد.
وی اضافه کرد: عدم انسجام اقدامات و همکاری نکردن دستگاه‌های مرتبط یکی دیگر از مشکلات است. شرکت گاز وظیفه داشت ابتدای آذر گاز کوره‌های آجرپزی را قطع کند، اما بیش از نیمی از این واحدها در حال فعالیت هستند و شبانه از خجالت هوای اصفهان درمی‌آیند!؛ مشکل دیگر به گفته نماینده مجلس شورای اسلامی، منابع مالی است، وی افزود: منابع مالی مناسبی در خصوص آلودگی‌ها دیده نشده است و علی‌رغم دریافت عوارض آلایندگی از واحدهای صنعتی، هنوز یک سامانه رصد و پایش کارآمد در اصفهان نداریم و مشخص نیست این منابع در چه محلی هزینه می‌شود.

نماینده مردم اصفهان همچنبن در پاسخ به اینکه گلوگاه‌های وضعیت کنونی اصفهان چیست؟ گفت: گلوگاه اول کمبود گاز در کشور است، در کشور بدون اینکه منبعی تعریف شود، برای صنایع سهمیه گاز توزیع شده است، صنایع بی‌شماری مانند نیروگاه و کارخانه‌های سیمان در نقاط مختلف اصفهان احداث شده است که در فصل سرما به دلیل محدودیت مصرف گاز، این واحدها به سراغ مصرف مازوت خواهند رفت، البته هنوز خبری از مازوت‌سوزی در نیروگاه شهید منتظری نیست، اما سیمان سپاهان مازوت‌سوزی را آغاز کرده است.
طغیانی ادامه داد: گلوگاه دیگر انتقال صنایع است که به علت هزینه‌بر بودن آن به سختی انجام خواهد شد، گلوگاه دیگر مستندسازی تخلفات است. وی افزود: کوره های آجرپزی باید منتقل شوند . وی در خصوص راهکار این مشکلات و موانع سر راه گفت: انتقال صنایع آلاینده در قانون هوای پاک نیز وجود دارد، طبق این قانون کوره‌های آجرپزی آلاینده و سنتی باید منتقل می‌شدند، اما صنف و اتحادیه‌های مربوطه با این امر مخالفت خواهند کرد. کوره‌های آجرپزی باید منتقل شوند و فعالیت این واحدهای چسبیده به اصفهان هیچ توجیهی ندارد.

مهدی طغیانی افزود: انتقال واحدهای کک‌سازی و گندله سازی باید به‌طور جدی اتفاق بیفتد، انتقال ریخته‌گری‌ها نیز مورد دیگر است که برای این واحدها در شهرک صنعتی بزرگ در حال جانمایی است، در نهایت جابه‌جایی نیروگاه منتظری و اصفهان است که وزارت نیرو در این خصوص مقاومت می‌کند.
نماینده مردم اصفهان با بیان اینکه اگر به الزامات آمایش سرزمینی توجه جدی می‌شد اکنون مشکلات کمتر بود گفت: احداث منطقه ویژه اقتصادی شهرضا در ۳۵ کیلومتری اصفهان چه معنایی دارد؟ در خصوص غیراستاندارد و مخرب بودن احداث این منطقه، ویژه‌نامه‌های متعددی به نهاد ریاست‌جمهوری ارسال شده است. متأسفانه در شمال اصفهان نیز این مشکل وجود دارد و بدون مجوز در پالایشگاه اصفهان توسعه ایجاد می‌کنند که به‌طور قطع این موضوع نیز پیگیری خواهد شد.