ماجرای تابوت‌های جوبجی چیست؟

در روزهای گذشته، ویدیویی در فضای مجازی منتشر شده که یک تابوت چند صد ساله حاوی یک اسکلت و قطعاتی از اشیا زینتی را نشان می دهد.

در روزهای گذشته، ویدیویی در فضای مجازی منتشر شده که یک تابوت چند صد ساله حاوی یک اسکلت و قطعاتی از اشیا زینتی را نشان می دهد. گفته می شود این تابوت که متعلق به منطقه جوبجی خوزستان است حاوی اشیا قیمتی بوده و چند نفر درحال ربودن این اشیا بوده اند.

بازنشر این ویدئو و شائبه های کاربران در کانال های خبری رسمی با حواشی همراه شد تا جایی که معاون میراث‌فرهنگی خوزستان را وادار به شفاف سازی کرد.

سید محسن حسینی دراین باره توضیح داد: این فیلم مربوط به مراحل کاوش‌های فصل پنجم در سال ۱۳۹۸ است. در آن زمان با صدور مجوز فصل پنجم کاوش، از سوی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی کشور در هیأت باستان‌شناسی به منظور کاوش علمی و نجات‌بخشی در محل محوطه تاریخی جوبجی حضور یافت که به دنبال آن، کاوش کاملاً علمی باحضور کارشناسان متخصص باستان‌شناس و مرمت‌گر انجام شد.

وی ادامه داد: و حاصل این کاوش‌ها کشف تعدادی تابوت بود که در بعضی از آن‌ها بقایای اسکلت انسانی وجود داشت.

معاون میراث‌فرهنگی خوزستان اضافه کرد: از همین‌رو، باحضور کارشناس مرمت‌گر در هیأت، اقدامات علمی و مرمتی اولیه روی تابوت‌ها و اسکلت‌ها انجام شد و سپس با ساماندهی اصولی، همه تابوت‌ها به منظور اقدامات بعدی از جمله مستندنگاری و مرمت، به کارگاه و آزمایشگاه پایگاه میراث‌جهانی منتقل شدند که در محیط آزمایشگاهی و کاملاً علمی مطالعات و اقدامات حفاظتی انجام شد و در حال حاضر نیز این تابوت‌ها در انبار قرار دارند و به محض راه‌اندازی موزه باستان‌شناسی رامهرمز، همه اشیاء و تابوت‌ها به موزه رامهرمز انتقال خواهند یافت.

او گفت: از آغاز کار دولت سیزدهم حفظ و حراست از اموال و اشیای ملی در اولویت کار میراث‌فرهنگی قرار گرفته و در سال جدید هم به منظور ساماندهی این تابوت‌ها و نیز اشیا و اموال فرهنگی پنج شهرستان دیگر، تأمین اعتبار انجام داده‌ایم.

حسینی با اشاره به ویدیوی خبری منتشر شده یادآور شد: اینکه اکنون بعد از گذشت پنج سال دوباره یک خبر که در زمان خود پاسخ داده شده بود را بازپخش کرده‌اند، کارشکنی افراد مقرض است.

معاون میراث فرهنگی خوزستان گفت: در هر هیأت کاوش باستان‌شناسی، حداقل یک نفر مرمت‌گر و یک نفر استخوان‌شناس وجود دارد که اقدامات و موارد حفاظتی اولیه را روی اشیاءِ مکشوف انجام می‌دهند. از طرفی اشیا و اموال حاصل از کاوش‌های جوبجی در محل استانداری و مخزن امن قرار دارند، بخشی از کشفیات هم در مجهزترین آزمایشگاه‌های میراث‌فرهنگی کشور توسط کارشناسان مرتبط و مجرب در دست بررسی است.

او تصریح کرد: خیالتان راحت، هم تابوت ها و هم محتویاتش دست نخورده سرجایشان است.