از دست رفتن یک سوم تولدها در پدیده سقط

با اجرای قانون جوانی جمعیت مقرر شده که موضوع پدیده سقط به روش‌های مختلف مدیریت شود که اثر آن طی ۴ تا ۵ سال آینده دیده می‌شود. در این باره ظرفیت گروه‌های مردمی و تشکل‌های مردم‌نهاد بسیار مهم است

یلدا توکلی : یکی از تلخ ترین پایان ها سقط جنین باشد ، مرگی که یکی از غم انگیزترین پایان‌ها برای زندگی یک انسانی است ، انسانی که نمی‌تواند هیچ دفاعی از خود داشته باشد.

سقط سالانه ۳۵۰ تا ۵۳۰ هزار مورد در کشور
آمارها گویای یک واقعیت تلخ است و آن هم اینکه به طور میانگین سالانه ۳۵۰ تا ۵۳۰ هزار مورد سقط در کشور رخ می دهد و حدود یک سوم تولدها را در پدیده سقط از دست می‌دهیم. این به هیچ وجه توجیه‌پذیر نیست و مجموعه‌های قانونی، نظارتی، نهادهای فرهنگی و رسانه‌ای هم در این باره وظیفه سنگینی برعهده دارند و باید مساله و ابعاد سقط جنین را به روشنی برای مردم تبیین کنند.در واقع آمارهای سقط جنین در کشور نگران‌کننده است و همزمان با آن آمار تولد در کشور هم روند کاهشی دارد. حدود یک میلیون تولد در سال ۹۹ به یک میلیون و ۱۰۰ تولد در ۱۴۰۱ رسیده است. رئیس‌جمهوری هم آمارهای ارائه شده درباره سقط جنین را نگران‌کننده دانست و بر ضرورت اهتمام وزارت بهداشت نسبت به این موضوع و هماهنگی بیشتر با دستگاه قضایی برای برخورد با متخلفان در این زمینه تأکید کرد. بر اساس اعلام وزارت بهداشت بیش از ۸۰ درصد سقط جنین‌های غیرقانونی در خارج از مراکز درمانی و عمده آنها در خانه‌ها و از طریق قرص‌های خونریزی‌دهنده صورت می‌گیرد.

امکانات اتصال گروه‌های مخالف سقط جنین به مراکز بهداشتی
انسیه خزعلی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده است وی یکی از سکوهای ورود دولت به مساله جوانی جمعیت را ، موضوع سقط جنین دانست که بخشی از آن به دلیل مسائل اقتصادی و برخی به دلایل فرهنگی است؛ بنابراین هرقدر که می‌توانیم به لحاظ معنوی، مادی و اداری از گروه‌های فرهنگی حمایت و پشتیبانی می‌کنیم.
خزعلی با بیان اینکه امکانات اتصال گروه‌های مخالف سقط جنین به مراکز بهداشتی را پیگیری می‌کنیم، تصریح کرد: البته تا قبل از این مصوبه، حمایت‌هایی که این گروه‌ها لازم دارند، داشتیم و پیگیر آن هستیم.

علت سقط جنین مشکلات اقتصادی نیست
صابر جباری فاروجی مدیر اداره جوانی جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت است وی نیز عنوان کرد که بر خلاف تصور عمومی، علت اصلی سقط جنین مشکلات اقتصادی نیست، بر اساس نتایج آخرین پژوهش‌ها، سه دلیل اصلی سقط عمدی جنین ابتدا نخواستن فرزند، سپس مسائل اقتصادی و در آخر بی‌موقع بودن زمان بارداری است.
بنابراین باید در زمینه فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به خانواده‌ها نه فقط مادران بیشتر تلاش شود.مدیر اداره جوانی جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت تاکید کرد که این وزارتخانه با رویکرد استفاده از ظرفیت‌های مردمی در زمینه‌ پیشگیری از سقط عمدی جنین با تشکل‌های مردم نهاد همکاری می‌کند.

باور بارداری ناخواسته یکی از عوامل سقط
صالح قاسمی، دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت است وی درباره چرایی فروانی سقط در کشور بیان کرد: باوری که در ایران و حتی جهان وجود دارد؛ باور بارداری ناخواسته و بدون برنامه‌ریزی است و معنی آن هم این است که خانواده این فرزند را نمی‌خواسته یا در حال حاضر مایل به فرزندآوری نیست. این باور مخالف با اعتقادات و تجربه زیستی انسان‌هاست چون قرار نیست همه چیز طبق برنامه پیش برود. بنابراین خطای فاحشی است که با این باور در جامعه رسوخ کرده است.وی افزود : جامعه ایرانی سقط را سهل‌انگاری می‌کند و پیامدهای روانشناختی آن را در نظر نمی‌گیرد. در حالی که پیامدهای پزشکی و روانشناختی سقط، خانواده و به ویژه مادر را طولانی‌ مدت درگیر می‌کند.
در این باره حتی با فقدان اطلاعات دینی مواجه هستیم. بسیاری از مردم نمی‌دانند که سقط حرمت کلی و همیشگی دارد و از لحظه انعقاد نطقه، سقط جنین حرام و متضمن دیه است.بعد از هفته بیستم هم سقط، شامل دیه کامل یک انسان را دارد. عموم جامعه این را نمی‌دانند و تصور می‌کنند که سقط تنها بعد از ۴ ماهگی حرام می‌شود.

گروه‌های مردمی نفس بدای جلوگیری از سقط جنین
دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت، در دسترس بودن داروهای سقط به دلیل نبود مدیریت بازار دارو را عامل دیگر افزایش سقط جنین عنوان کرد و درباره عوامل موثر دیگر در این زمینه گفت: تخطی و تخلف‌ در بخشی از جامعه پزشکی و مامایی وجود دارد که با مشاوره‌های غلط سقط را تسهیل می‌کنند.
قاسمی تاکید کرد: در تمام دنیا برای مدیریت پدیده‌ سقط‌ جنین سیاست‌گذاری و قانونگذاری صورت گرفته و در ایران هم این مساله در حال انجام است.
با اجرای قانون جوانی جمعیت مقرر شده که موضوع پدیده سقط به روش‌های مختلف مدیریت شود که اثر آن طی ۴ تا ۵ سال آینده دیده می‌شود. در این باره ظرفیت گروه‌های مردمی و تشکل‌های مردم‌نهاد بسیار مهم است.
آنها می‌توانند چهره به چهره موضوع سقط را از ابعاد دینی، روانشناسی فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی تبیین کنند. نهادهای ترویجی و تبلیغی هم وظایف سنگینی دارند. گروه‌های مردمی نفس هم بسیار کارآمد هستند اما باید برای آنها کارویژه تعریف شود.