حمایت از شرکت‌های دانش بنیان اصفهان، معافیت‌ گمرکی و مالیاتی تا تسهیلات مالی

  شرکت‌های دانش بنیان موتور محرکه اقتصاد دانش‌محور و غیرنفتی به شمار می‌آیند و به گفته کارشناسان و فعالان این بخش، حمایت از آنها برای رشد و توسعه کشور و استان اصفهان همگام شدن با عصر فناوری‌های سبز، ضروری است. شرکت دانش‌بنیان یا متمرکز بر دانش(Knowledge enterprise) به شرکت‌هایی گفته می‌شود که دانش و فناوری، […]

 

شرکتهای دانش بنیان موتور محرکه اقتصاد دانشمحور و غیرنفتی به شمار میآیند و به گفته کارشناسان و فعالان این بخش، حمایت از آنها برای رشد و توسعه کشور و استان اصفهان همگام شدن با عصر فناوریهای سبز، ضروری است.

شرکت دانش‌بنیان یا متمرکز بر دانش(Knowledge enterprise) به شرکت‌هایی گفته می‌شود که دانش و فناوری، جزئی جدایی‌ناپذیر از دارایی اساسی آنهاست و درواقع آنها یکی از محورهای اساسی در اقتصاد دانش بنیان و رشد و توسعه جوامع امروز بشمار می‌آیند.

به موجب آیین نامه مربوطه، شرکت‌های دانش بنیان، موسسه‌های خصوصی یا تعاونی هستند که به‌منظور افزایش علم و ثروت، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در راستای گسترش اختراع و نوآوری و در نهایت تجاری‌سازی نتایج تحقیق و توسعه(شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان (به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط) تشکیل می شود.

تاسیس شهرک علمی و تحقیقاتی، مرکز رشد فناوری و پارک علم و فناوری در اصفهان در دهه ۸۰ نخستین زمینه‌های رسمی شکل‌گیری شرکت‌های دانش بنیان در کشور را به وجود آورد و امروز، این شرکت‌ها در سراسر کشور و ۴۳ پارک علم و فناوری مستقر و فعال هستند.

بنابر آمار اعلام شده از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، حدود پنج هزار شرکت دانش بنیان در کشور فعال است که از میان آنها حدود چهار هزار و ۵۰۰ شرکت به‌طور رسمی به‌عنوان دانش بنیان ثبت شده و مجوز گرفته‌اند که ۵۶ درصد از آنها تولیدی و ۴۴ درصد نوپا هستند.

بیشتر این شرکت ها در پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد فناوری مستقر و فعالند و حمایت‌های مختلفی از جمله از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از آنها برای تجاری سازی محصولاتشان صورت می گیرد.

شرکت‌های دانش بنیان از مزایایی همچون معافیت‌های مالیاتی و گمرکی، تخفیف خدمت‌های آزمایشگاهی، تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی تا سقف سه میلیارد ریال، تسهیلات نظام وظیفه و بسیاری از حمایت‌های دیگر بهره‌مند می‌شوند.

حمایت‌هایی که از این شرکت ها در مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری صورت می گیرد شامل ارائه خدمات ارزش افزوده بالا برای کسب مهارت، تامین منابع مالی و تجهیزات تخصصی، کارگاهی و آزمایشگاهی، اخذ مجوز و استاندارد و کمک به برندسازی و ورود به بازارهای بین المللی است.

بسیاری از این حمایت‌ها در سایه قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات صورت می‌گیرد.

این قانون توسط معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری تدوین و در سال ۸۹ در مجلس تصویب شد که سرآغاز گسترده‌ترین برنامه دولت برای حمایت از شرکت‌ها و موسسه های دانش بنیان در سال‌های اخیر بود.

بر اساس این قانون، معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی، وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی مختلف نزدیک به ۱۱۰ برنامه را برای حمایت از شرکت‌ها و موسسه های دانش بنیان و فناور در کشور در دست اجرا دارند.

این برنامه‌ها از طریق توانمند کردن شرکت‌ها، توسعه بازار محصول‌های دانش بنیان و صادرات آنها و ارائه خدمات تخصصی می توانند زمینه دستیابی به اهداف اقتصاد مبتنی بر دانش و اقتصاد مقاومتی را محقق کنند.

این حمایت‌ها به سه دسته تقسیم‌ شده است که شامل برنامه‌های حمایتی ذیل قانون، برنامه‌های حمایتی با همکاری سایر دستگاه های اجرایی و برنامه های حمایتی ذیل برنامه جامع توسعه کسب و کار شرکت‌های دانش بنیان است.

برنامه‌های حمایتی ذیل قانون شامل ۵۴ برنامه از جمله تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی، معافیت‌ها و حمایت‌های مالیاتی و گمرکی، استقرار شرکت‌ها، بیمه تامین اجتماعی و حمایت از ساخت داخل کالاهای دانش بنیان است.

برنامه‌های حمایتی با همکاری سایر دستگاه‌های اجرایی نیز شامل ۳۵ برنامه از جمله تسهیلات سربازی کارکنان شرکت‌های دانش بنیان، فن بازار ملی ایران، شرکت های دانش بنیان و دانشگاه‌ها، حمایت از ورود شرکت‌ها به بورس، واگذاری اراضی شهرک‌های صنعتی، بسته حمایتی شرکت های دانش بنیان حوزه سلامت، تامین مالی و تسهیلات، تامین نیروی انسانی کارآمد و گواهی کاربری نهایی برای کانال خرید برجام است.