احتمال رشد دوباره بورس در اوایل دی ماه

    یک تحلیگر بازار بورس گفت: پول همچنان از بازار خارج نشده است و احتمال دارد تا اوایل دی ماه مجددا شاهد رشد بورس باشیم و معتقدم سهم هایی که رشد کرده بودند، دوباره مورد توجه قرار خواهند گرفت. مرتضی عباد تحلیل گر بورس، در همایش بررسی تحلیلی بورس و اوراق بهادار در سال […]

 

 

یک تحلیگر بازار بورس گفت: پول همچنان از بازار خارج نشده است و احتمال دارد تا اوایل دی ماه مجددا شاهد رشد بورس باشیم و معتقدم سهم هایی که رشد کرده بودند، دوباره مورد توجه قرار خواهند گرفت.

مرتضی عباد تحلیل گر بورس، در همایش بررسی تحلیلی بورس و اوراق بهادار در سال ۹۸ و چشم انداز آینده، اظهار کرد: سال خوبی را گذراندیم. به نظر شما دلیل رشدی که در هشت ماه گذشته اتفاق افتاد، چه بود؟ برای این موضوع بهتر است ابتدا به نقدینگی اشاره کنیم. آذرماه سال ۹۷ نقدینگی ما حدودا ۱.۷ میلیون میلیارد تومان بوده است. این نقدینگی در خرداد ۹۸ حدودا به ۲ میلیون میلیارد تومان رسیده است.

وی ادامه داد: رشد نقدینگی را اگر بخواهیم خوشبینانه در نظر بگیریم، تا پایان سال به  ۲.۳ میلیون میلیارد تومان خواهد رسید. پول یک خصوصیاتی دارد و شرایط دیگری نیز می‌تواند برای ما ایجاد کند. شبه پول ما ۱۰ درصد رشد کرده است، اما پول ما ۲۶ درصد رشد داشته است.

عباد ادامه داد: بنابراین نقدینگی ما از حالت شبه پول به حالت پول می‌رود. نخستین مشخصه این پول، بحران زا بودن آن است. این پول همچنین در سیستم بانکی وجود دارد، اما به سود بانکی راضی نیست و به دنبال سود بالاتر است. مقدار این پول اکنون ۳۹۰ هزار میلیارد تومان است و تا پایان سال خوشبینانه به ۴۴۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید و پیش بینی غیرخوش‌بینانه آن ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است.

وی اضافه کرد: اگر بخواهیم متوجه بزرگی عدد ۴۴۰ هزار میلیارد تومان شویم بهتر است آن را با رقم کل خرید و فروش سال گذشته مقایسه کنیم. اگر خرید و فروش روزانه را ۲ هزار میلیارد تومان در نظر بگیریم از این عدد (۴۴۰ هزار میلیارد تومان) کمتر است. این پول حتی به افزایش درصد سود بانکی راضی نیست. هر اتفاقی که در اقتصاد ما رخ می‌دهد،   به دلیل رشد این عدد است و تنها راه جلوگیری رشد آن سرکوب کردنش است.

 این تحلیلگر بورس تصریح کرد: تا زمانی که رشد تولید ما به اندازه رشد این رقم نباشد، بحران‌زا خواهد بود. بنابراین سیاست‌مداران هیچ تحرک غیرعادی را در هیچ بازاری نمی‌توانند تحمل کنند و به این دلیل که نمی‌خواهند این عدد تحرک پیدا کند و هیچ جایی برای کنترل این پول وجود ندارد.

وی افزود: ۱۰ درصد این پول به بورس وارد شود، رشد عجیبی را خواهیم دید. اگر ۱۰ درصد شبه پول ما بخواهد پول شود، ۶۰ درصد پول ما رشد می‌کند که عدد وحشتناکی می‌شود. عباد ادامه داد: پول را نمی‌توان هدایت کرد و خود تشخیص می‌دهد. پول درنهایت باهوشی بسیار ترسو و تصمیم‌ساز است.

وی با اشاره به بودجه دولت و موضوع ارز، اظهار کرد: دولت در بودجه امسال خود ۱۴۲ هزارمیلیارد تومان تخصیص داده بود و انتظار درآمد داشت اما ما امسال ۶ میلیارد دلار نفت فروخته‌ایم و اگر بخواهد هر دلار را ۱۰ هزارتومان بفروشد، ۶۰ هزار میلیارد تومان می‌شود، بنابراین فقط در همین یک مورد ما بیش از ۸۲ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم که البته این کسری بودجه به دلیل ارائه دلار از سوی دولت با رقم ۴۲۰۰ به ۱۰۰ هزارمیلیارد تومان می‌رسد.

این تحلیلگر بازار بورس ادامه داد: پیش بینی ما این است که بانک‌های ما نزدیک به ۶۰۰ هزارمیلیارد تومان زیان دارند و اگر دولت بخواهد ۱۰۰ هزار میلیارد تومان آن را تقبل کنند، این عدد مستقیم بر پایه پولی ما تاثیر می‌گذارد.

وی در ادامه گفت: سال ۹۶ که دلار ۳۲۰۰ تومان بود، از در سمیناری از من رقم دلار در سال بعد را پرسیدند و من گفتم ۱۵ هزارتومان خواهد شد و عده‌ای به من گفتند که قرص‌های خود را بخور، اما این اتفاق سال ۹۷ افتاد، چراکه ما یک فریبی به نام عدد داریم. عباد تصریح کرد: این چند عددی که به شما گفتم را کنار هم بگذارید تا به بازار ارز برسیم. به موضوعی که اتفاقات آن همه ما را نگران می‌کند و در معیشت ما تاثیر می‌گذارد. اصلی ترین عاملی که باعث شده تا دلار برای مدتی تحرک نداشته باشد، افت تقاضای موثر بوده است. مجلس شورای اسلامی میزان دلاری که در خانه‌ها وجود دارد را ۴۰ میلیارد دلار اعلام کرده که حداقل نزدیک به ۲۵ میلیارد از این رقم وجود دارد. وی ادامه داد: با توجه به تمام اتفاقاتی که ممکن است رخ دهد، احتمالا امسال دلار را با رقم ۱۴ به پایان می‌رسانیم، اما سال بعد را نه می‌خواهم به آن فکر کنم و نه می‌توانم برای آن عددی تعیین کنم، چراکه کسری ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی بودجه نفت سال آینده حداقل دوبرابر خواهد شد و کسری بودجه دولت بر روی پایه پولی ما می‌آید.